Giriş Kayıt

Giriş

TrForce

Guardians of the Light ve Colossus guildlerimizde sizleride aramızda görmek isteriz.
Guildlerimize katılmak için Darth Malgus Server'ında bulunmanız ve sitemize üye olmanız yeterlidir.

Enson Forum Yazıları

  • Görüntülenecek mesaj yok

Günün Programı

Çarşamba, 24 Nisan 2024
No events today

Gelecek Program

Entinlik Yok

BAŞLIK: Profesyönel Tuş Atama (Keybind) Rehberi

Profesyönel Tuş Atama (Keybind) Rehberi 8 yıl 1 hafta önce #948

  • Extremophile
  • Extremophile Kullanıcısının Avatarı
  • ÇEVRİMDIŞI
  • Senior Member
  • Gönderiler: 58
  • Teşekkür Sayısı: 38
  • Başarı: 5
Giriş

Genellikle MMO’lara yeni başlayanlar tarafından pek tercih edilmeyen tuş atama (Keybind), hem PVE’de hem de PVP’de rotasyona hâkimiyetinizi ve sınıfınızı oynama yeteneğinizi oldukça kolaylaştıran bir yöntem. Kavrama yabancı olanlar için en başta zor gelse de, azıcık pratik yapıp alışınca, tuş atamaları olmadan oynamanın, oyunu daha çok baltaladığını anlıyorsunuz.

Nasıl?

Oyun içinde ESC tuşuna basıp Preferences’e tıklayın.

Target = Hedefleme ile ilgili tuş atamaları
Quickbar = Yetenekleri yerleştirdiğiniz barlara yapılan tuş atamaları. (Hangi hotbar'ı kullandığızı ESC > Interface editor'den görebilirsiniz)
Movement = Hareket ile ilgili tuş atamaları
Miscellanous = Çeşitli
Chat = Sohbet
Camera = Kamera döndürme, zoom tuş atamaları

Önce buralara fabrika ayarı (Default) olarak neler atanmış bir kontrol edin.

NOT: Cancel'in yanındaki DEFAULT tuşuna basarak, tuş atamalarını fabrika ayarlarına geri döndürebilirsiniz.


Keybinding Import / Export'dan ise yaptığınız tuş atamalarının bir kopyasını alıp diğer karakterlere aktarabilirsiniz. Kısaca, bütün atamaları yaptıktan sonra, sol tarafta DELETE yazan yerin altındaki kutucuğa Tank, DPS, Heal gibi bir isim yazıp, yanındaki disket simgesine basarak kaydedebilirsiniz. Daha sonra başka karaktere geçtiğinizde tek yapmanız gereken, KEY PRESETS'in altından istediğiniz tuş atama adına gelerek, Sağ alttaki Apply tuşuna basmak ve ardından OK'a basmak.


Neden Tuş Atama Kullanayım?

Cevap çok basit:

Her sınıfın 15 - 30 civarı aktif yeteneği var.

1) Bütün tuşlara Mouse ile basmak sandığınızdan daha uzun sürüyor ve geç tepki vermenize neden oluyor. Bazı yetenekleri görmüyorsunuz bile. Ve ölüp duruyorsunuz.

2) Sınıf ve Crowd Control (afallatma, yavaşlatma, yetenek aktivasyon engelleme, vs) yeteneklerinizi “hareket halindeyken” kullanabiliyorsunuz.

Kısaca, hareket kabiliyetiniz ve tepki süreniz aynı anda gelişiyor.

Kamerayı mouse’un Sağ Tuşu ile çevirmek, klavyeyle dönmekten bin kat daha hızlı ve güvenilir.

PRATİK: Bunu test etmek isterseniz, herhangi bir yerdeki herhangi bir dummy’ye gidin ve onun tam karşısına geçip arkanızı dummy’ye dönün. İlk önce klavyeyle dummy’yi tam karşınıza alacak şekilde dönmeyi deneyin ve kaç saniye sürdüğünü sayın. Daha sonra tekrar arkaanızı dönün, mouse’un sağ tuşuyla yüzünüzü dummy’ye çevirmeyi deneyin ve ne kadar sürüyor zaman tutun.

Hangi Yeteneklere Tuş Atamalıyım?

ÇÖMEZ: Öncelikle işi basit tutun. Sadece rotasyonunuzdaki bütün aktif yetenekleri ve buff’ları, ayrıca varsa Crowd Control araçlarına tuş atayın. Dummy üstünde pratik yaparak bu sisteme alıştıktan sonra yeni tuş atamaları ekleyebilirsiniz.

PRO: Kısaca her şeye ama bir istisna olarak, rotasyonunuzda hiçbir zaman kullanmayacağınız ve hiçbir durumda hiçbir işe yaramayacak ya da sadece çok ender durumlarda işe yarayacak yetenekleri eleyebilirsiniz.
Uyarı

Bu işi kendi kendime çözmeye çalışırken ben de çok zorlandım ve bir sürü hata yaptım. Buradan sonrası işinizi kolaylaştırmak için gerekli her şeyi içeriyor.

NOT: Özellikle son seviye olmayan karakterlerinize kesinlikle tuş atama yapmayın.


Şimdi resimdeki renkleri açıklayayım:

Mavi: Bunlar WASD, yani hareket tuşlarınız.

Yeşil: Bunlar da, sol elininiz orta parmağı W’da iken, ulaşabileceğiniz en kolay tuşlar. Yetenek aktivasyon iptali (interrupt), ve rotasyonunuzdaki en önemli yetenekleri bu tuşlara atayın.

Sarı: Bu tuşlar da, elinizi WASD tuşlarından çekmeye zorlayan tuşlar. Bunlara daha az kullandığınız yeteneklerinizi atayın. Tek bir istisna olarak “ (denden tuşu), orta parmağınız W’de iken yüzük parmağınızla basabileceğiniz kadar yakında. Buraya atlama zıplama ya da silah fırlatma gibi yeteneklerinizi alıp aşağıdaki hotbar’lardan birine koyarsanız, ana barlarınızda rotasyon yetenekleri için daha fazla yer kalır.

Pembe: Modifiye tuşları. Mesela parmağınız W’de iken en kolay basabileceğiniz modifiye tuşu ALT tuşudur, çünkü başparmakla basılır. Böylece Alt + “, Alt + 1, Alt + 2 gibi tuş atamalarına da kolayca yetenek yerleştirebilirsiniz. Shift ile basılacak en kolay tuşlar ise X, C ve F’dir. CTRL ise en zor ulaşılan ve sorun çıkaran modifiye tuşudur, çünkü W’den parmağı çekmeden serçe parmakla basmak gerekir.

Turuncu: Tab ve Space (boşluk). Tab en yakın düşmanı hedefleme (karakterinizin yüzünün dönük olduğu yön bu sistemi etkiler!). Boşluk ise zıplama.


Aşama Aşama Çalışın

Her şeyi bir kerede öğrenmeye kalkmayın.

Aşama 1: Q ve E tuşlarınızdan yanlara koşma atamasını kaldırın. Bunun yerine yanlara koşmayı A ve D tuşlarına alabilirsiniz. Bu sizi Mouse ile dönmeye zorlayacaktır. Önce buna alışın. Alternatif olarak, A ve D’yi olduğu gibi bırakıp, Q ve E’ye rotasyonunuzdaki yeteneklerin en önemli ikisini ekleyebilirsiniz.

Son olarak, R tuşu, işaret parmağınıza en yakın tuş olduğundan, panik butonu olarak kullanmak için çok uygundur. Mesela gizlilik temelli sınıflar için denden (“) tuşunu normal gizlenmeye, R tuşunu ise savaştayken gizlenme yeteneğine almak iyi bir panik butonu örneğidir. Ya da en güçlü defansif yeteneğinizi veyahut da PVE oynuyorsanız threat/aggro (tehdit) düşüren bir yeteneğinizi R’ye atamak faydalı olacaktır.

Aşama 2: Yeşil tuşlara, ana hotbarınıza (1,2,3,4,5,6,7,8,9,0 tuşları) koyamayacağınız ama önemli olan yetenekleri istediğiniz gibi atayın ve birinci aşamaya alıştıktan sonra dummy üzerinde alıştırmalar yaparak bunlara alışın.

Aşama 3: Sonra hepsini canlı bir PVE ya da PVP ortamında bir arada kullanmayı deneyin. Bu biraz zaman alacaktır ama alıştıktan sonra işlerin ne kadar da kolaylaştığını göreceksiniz.

NOT: Bir şekilde sol taraftaki Windows Tuşunu çıkarıp orayı bir kapakla kapatabilirseniz, kazara oyundan windows’a geçmenin de önüne geçmiş olursunuz.

Modifiye Tuşları

Kısca, CTRL, ALT ve SHIFT ile başka tuşlara birlikte bastığınızda belli bir yeteneğin aktive edilmesi. Bu modifiye tuşları, karakterler üzerine koyduğunuz buff’lar (pozitif istif) ve debuff’lar (negatif istif) için birebirdir.

Mesela Shift + Z’ye bineğinizi, Shift + R’ye ise ikinci panik butonunuzu alabilirsiniz. Bunlar tamamen size kalmış.
ALT + “ (denden), CTRL + X ise diğer kolay ulaşılan tuş kombinasyonları.

Önemli Uyarılar
• Neyi hangi tuşa atayacağınız tamamen size kalmış. Fakat küçük bir öneri: Sol elinizle kolay ulaşılan tuş veya tuş kombinasyonları kullanın ki Mouse eliniz boşta kalsın. Mesela CTRL + 7 kötü bir seçimdir.
• Birçok tuş diğer SWTOR fonksiyonlarına atanmış tuşları sıfırlar. Mesela “C” tuşu normalde karakter penceresini açar, Z ise silah çeker, Q ve E yanlara koşar, “R” chat’te hızlı geri dönme tuşudur. “F” Smuggler’lar için siper tuşudur. TUŞ ATAMADAN ÖNCE FABRİKA AYARLARINI (DEFAULT) KONTROL EDİN.
• Özellikle Target kısmına iyi bakın ki, oradaki tuş atamalarını değiştirirseniz geri alabilin.

KOLAY GELSİN.
7 günlük bedava Subscription için Referal Link: www.swtor.com/r/WqTmFj
Son Düzenleme: 7 yıl 11 ay önce yazan Extremophile.
Sadece Kayıtlı kullanıcılar yazı yazabilir.
Sayfa oluşturma zamanı: 0.382 saniye

Kara Liste

Ortak kara listeye ulaşmak için buraya tıklayın

Üyelik Şartları

Üyelik Şart ve Koşullarını okumak için tıklayın